ANDRE PRODUKTER

Pakking av fersk fisk

På Røst Sjømat pakker vi mye av fisken vi får inn fra havet. Fisken pakkes hovedsakelig i esker av isopor, og dekkes til med is.

Saltfisk

Det meste av seien vi kjøper, går til produksjon av saltfisk. Her kuttes fisken opp, helt ned til sporen, og ryggbeinet fjernes. Deretter legges den lagvis i karr, med salt mellom hvert lag. 

Sukkersaltet rogn

Rogn av både sei og torsk, legges lagvis i tønner med sukkersalt mellom hvert lag. Rogntønnene blir så fraktet til produksjon av kaviar.

Torskekjaker

Kjaker av torsk er en delikatesse. Det passer til steking, men anbefales også til fiskesuppe da det gir en ekstra smak på suppen. Vi skjærer en del kjaker til eget lager, men også på bestilling fra diverse fiskebutikker. 

Torsketunger

På Røst, og ellers i de nordlige fiskerikommunene, tjener ungene og ungdommene seg rike på skjæring av torsketunger hver eneste vinter. Dette er en klassiker i Norge og ute i resten av verden.

Lever

Lever av både torsk, sei og lange tas vare på. En del går til fersk pakking ut til fiskebutikker, mens det aller meste går til produksjon av tran.

Utvannet tørrfisk

Vi produserer små mengder med utvannet tørrfisk. Dette er en av de flotteste retter man kan få servert, og er enkelt å lage hjemme.

Lutefisk

Lutefisk er en tradisjonsrett, spesielt knyttet til juletider. Servert med poteter, bacon, ertepurre og mye mer deilig tilbehør.

Boknafisk

Boknafisk kommer fra ordet "bokne" som betyr halvtørr. Og det er rett og slett det dette er, en halv-tørket fisk, som smaker helt nydelig.

Hoder

Alt på fisken tas vare på, til og med hoder. Hodene blir tredd på et tau, og knytt sammen til en lang remse. Hodene henges så på egne hjeller, og tørkes ute i den frie naturen. De tas inn samtidig som tørrfisken, og sendes gjerne til det afrikanske markedet.

Innvoller

Igjen - alt på fisken skal tas vare på. Det gjelder også innvollene i fisken. Hos oss blir alt sortert på en linje, der rogn, lever og torskemager sorteres hver for seg, mens resten av innvollene går til en kvern, der det moses til en grøt. Dette pumpes så ut i en stor tank, som Røst Trandamperi tømmer og produserer diverse produkter av.