HODER

Alt av hoder fra fisk som sløyes på land, tas vare på og henges på hjell. Dette er en delikatesse i mange av de afrikanske landene.


Alt på fisken skal tas vare på, og det samme gjelder for hodene. Etter at tunger og eventuelt kjaker er skjært ut, skal hodene til henging.

Hodene tres på en lang pigg, og knytes sammen til en fin remse. Deretter fraktes de ut til hjellene der de blir hengt på samme måte som tørrfisken, på egne hjeller. Her henger de i cirka 3 måneder.

Hodene stables så i vogntog og fraktes videre ut i verden. Det har i de siste årene vært kjøpere i Lofoten som har kjøpt hodene og sørget for sortering og videre frakt ut i den store verden.

Hoder er som sagt en delikatesse i noen av de afrikanske landene, der Nigeria har utmerket seg. Det har dessuten, de siste årene, blitt gjort forsøk på bruk av hoder i for eksempel proteinpulver. Det er nemlig slik at 1000 kilo torskehoder kan gi opp til 100 kilo proteinpulver, og proteininnholdet er på hele 80%!