MOTTAKET OG FISKERNE

Fiskerne - våre viktigste samarbeidspartnere

"Gi noen en fisk, og han blir mett hele dagen. Lær noen å fiske, og han blir mett resten av livet". Uten fiskeren er vi ingenting!

Hvert år fra januar til april foregår det store skreifisket. Lange dager med hardt arbeid og lite nattesøvn. Kampen for tilværelsen. Vondt i kroppen. Nokså ekstreme forhold. Men det er dette som legger grunnlaget for resten av året. Både for oss og for fiskeren.

Det er fiskeren som tar jobben med å dra fisken opp fra havet og inn til land. Fiskeren er vår viktigste samarbeidspartner. 

Mottaket

På Røst Sjømat ønsker vi å gi best mulig service til våre fiskere. Et effektivt mottak er første bud, der båtene skal slippe å ligge i leverings-kø. Det er viktig for fiskeren, men også for oss fordi tid er en nøkkelfaktor når det kommer til kvaliteten i fisken.

God dialog mellom fisker og kjøper er også viktig. Det gjelder både rundt det økonomiske aspektet, men selvfølgelig også rundt behandlingen av fisk. 

Vi har gode kaiplasser, både for store og små båter, med strøm og ferskvann. Båten skal tross alt ligge her en god stund, så for oss er det viktig at fiskerne og båtene har topp fasiliteter ved kai.

Råstoffet

Produksjon av all fisk krever godt råstoff, enten det går til tørrfisk, saltfisk eller ferskfisk i isopor. Det er viktig at vi selv behandler fisken godt, men kanskje enda viktigere er jobben fiskeren gjør på havet.

Bløgging er en veldig viktig del av prosessen. Det vil si at hovedpulsåren skjæres over mens fisken er i live. Dette gjøres for at fisken skal pumpe ut alt blodet, uten at blodet sprer seg i fiskekjøttet. Dersom en fisk ikke blir bløgget vil blodet gå inn i kjøttet, og kvaliteten blir ikke bra. Etter at sløyemaskinene så dagens lys, har vi fått en enda bedre bløggemetode ved at "kverken" kuttes, i stedet for at en kniv kun stikkes inn i gjellene på fisken. Dette har gjort at vi får en jevnere kvalitet på fisken vi får inn, og den får blø skikkelig ut.

Sløymaskiner har også bidratt på flere andre punkter. Sløyesnittet har bitt mye finere, og mye mer stabilt. Dette er med på å gi god drenering ved ryggbeinet, samtidig som det ikke skal gi innpass for fluer. Riktig hodekutt er også viktig, noe som også har blitt mye enklere ved bruk av sløyemaskiner. Her er det viktig å kutte ryggvirvlene i kant med buen av ørebeina. Det vil si at minst en ryggvirvel kuttes sammen med hodet for å sikre god drenering av vann som kommer ut langs ryggbeinet. Fisk med manglende drenering i nakken blir ofte sur. 

Sløyemaskiner, bulker og transportbånd har gjort produksjonen mye mer effektiv, men også gitt en meget positiv innvirkning på kvaliteten. Fisken slipper å brytes på av manuell sløying, den slipper slag, og den får rikelig med skylling gjennom hele prosessen. Hvert eneste ledd, fra havet til ferdig produkt, er viktig for å utnytte den atletiske skreien som kommer svømmende flere mil hver eneste vinter.

Her kan dere se en video av deler av produksjonen vår.